АТ "МЕНА ПАК"

Код за ЄДРПОУ: 00383260
Телефон: (04644) 2-10-84
e-mail: nina@menapack.com.ua
Юридична адреса: вул. Кошового, буд. 6, м. Мена, Чернігівська обл., 15600
 
Дата розміщення: 29.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); Згiдно чинного законодавства України Товариство зареєстровано розпорядженням Менської державної адмiнiстрацiї №288 вiд 30 грудня 1993 року, набуло право юридичної особи, є правонаступником i дiє на базi цiлiсного майнового комплексу приватизованого орендного пiдприємства "Менський завод сигаретних фiльтрiв". Вiдкрите акцiонерне товариство "Фiльтр" (надалi - Товариство) перереєстроване згiдно з рiшенням загальних зборiв акцiонерiв (протокол №5 вiд 11 жовтня 1996 року) та перейменоване у Вiдкрите акцiонерне товариство "Нямуно банга-Мена". Згiдно з рiшенням загальних зборiв акцiонерiв (протокол № 17 вiд 22 грудня 2006 року) Вiдкрите акцiонерне товариство "Нямуно банга-Мена" перейменоване у Вiдкрите акцiонерне товариство "МЕНА ПАК" (свiдоцтво про державну реєстрацiю №10501050002000122 вiд 30.12.1993р.). Рiшенням загальних зборiв акцiонерiв вiд 15.04.2011 р. (Протокол № 25) прийнято рiшення про перейменування емiтента у Публiчне акцiонерне товариство на вимогу закону України Про акцiонернi товариства.
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; Пiдприємство належить до категорiї публiчних акцiонерних товариств, не має вiдокремлених пiдроздiлiв, дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв. Намiрiв про змiну в органiзацiйнiй структурi в перспективi розвитку не закладено.
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб): 100. Середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом (осiб): 0. Чисельнiсть працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осiб): 0. Фонд оплати працi: 4379 тис.грн. Факти змiни розмiру фонду оплати працi, його збiльшення або зменшення вiдносно попереднього року: зменшення на 295 тис.грн. у зв'язку зi зменшенням середньооблiкової кiлькостi працiвникiв. Кадрова полiтика емiтента, спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацiї працiвникiв операцiйним потребам емiтента. Кадрової програми емiтент немає.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; Товариство не входить до складу будь-яких об'єднаннь.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Спiльна дiяльнiсть не проводиться.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; З боку третiх осiб пропозицiй щодо реорганiзацiї не надходило.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Згiдно наказу НАКАЗУ ПРО ОРГАНIЗАЦIЮ ОБЛIКОВОЇ ПОЛIТИКИ У ВIДПОВIДНОСТI З МIЖНАРОДНИМИ СТАНДАРТАМИ ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI №1 вiд 03 сiчня 2012 року пiдприємство перешло на МСФО та МСФЗ згiдно з вимогами чинного законодавства щодо розкриття iнформацiї Публiчними акцiонерними товариствами.
На вимогу статтi 12 "Застосування мiжнародних стандартiв" Закону про бухгалтерський облiк, починаючи з 01 сiчня 2012 року, пiдприємство складає фiнансову звiтнiсть (консолiдовану фiнансову звiтнiсть) за мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi (МСФЗ).
Пiдприємство використовує виключно МСФЗ, якi опублiкованi на офiцiйному веб - сайтi Мiнiстерства фiнансiв України.
Для цiлей ведення бухгалтерського облiку, застосовувати на пiдприємствi журнально-ордерну систему облiку, а також машинну обробку документiв з використанням комп'ютерної програми бухгалтерського облiку в програмi 1С конфiгурацiя "Управлiння торговим пiдприємством" (редакцiя 2). Установити, що пiдставою для бухгалтерського облiку господарських операцiй є первиннi документи, що фiксують факти здiйснення господарських операцiй.
Облiкова полiтика включає:
Визнання та оцiнка фiнансових iнструментiв
Пiдприємство визнає фiнансовий актив або фiнансове зобов’язання у балансi, тодi i тiльки тодi коли воно стає стороною контрактних положень щодо фiнансового iнструмента. Операцiї з придбання або продажу фiнансових iнструментiв визнаються iз застосуванням облiку за датою розрахунку.
Пiдприємство визнає такi категорiї фiнансових iнструментiв:
• дебiторська заборгованiсть;
• фiнансовi зобов’язання, оцiненi за амортизованою вартiстю – довгостроковi зобов’язання
Пiд час первiсного визнання фiнансового активу або фiнансового зобов’язання Пiдприємство оцiнює їх за їхньою справедливою вартiстю плюс операцiйнi витрати, якi безпосередньо належить до придбання або випуску фiнансового активу чи фiнансового зобов’язання.
Облiкова полiтика щодо подальшої оцiнки фiнансових iнструментiв розкривається нижче у вiдповiдних роздiлах облiкової полiтики.
Грошовi кошти та їхнi еквiваленти
Грошовi кошти складаються з готiвки в касi та рахункiв у банках.
Дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть, визначається як фiнансовi активи (за винятком дебiторської заборгованостi, за якою не очiкується отримання грошових коштiв або фiнансових iнструментiв, за розрахунками з операцiйної оренди та за розрахунками с бюджетом) та первiсно оцiнюється за справедливою вартiстю плюс вiдповiднi витрати на проведення операцiй. Пiсля первiсного визнання дебiторська заборгованiсть оцiнюється за амортизованою собiвартiстю, iз застосуванням методу ефективного вiдсотка. Якщо є об’єктивне свiдчення того, що вiдбувся збиток вiд зменшення корисностi, балансова вартiсть активу зменшується на суму таких збиткiв iз застосуванням рахунку резервiв.
Резерв на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi визначається як рiзниця мiж балансовою вартiстю та теперiшньою вартiстю очiкуваних майбутнiх грошових потокiв. Визначення суми резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi вiдбувається на основi аналiзу дебiторiв та вiдображає суму, яка на думку керiвництва, достатня для покриття понесених збиткiв. Для фiнансових активiв, якi є iстотними, резерви створюються на основi iндивiдуальної оцiнки окремих дебiторiв, для фiнансових активiв, суми яких iндивiдуально не є iстотними – на основi групової оцiнки. Фактори, якi Пiдприємство розглядає при визначеннi того, чи є у нього об’єктивнi свiдчення наявностi збиткiв вiд зменшення корисностi, включають iнформацiю про тенденцiї непогашення заборгованостi у строк, лiквiднiсть, платоспроможнiсть боржника. Для групи дебiторiв такими факторами є негативнi змiни у станi платежiв позичальникiв у групi, таких як збiльшення кiлькостi прострочених платежiв; негативнi економiчнi умови у галузi або географiчному регiонi.
Сума збиткiв визнається у прибутку чи збитку. Якщо в наступному перiодi сума збитку вiд зменшення корисностi зменшується i це зменшення може бути об’єктивно пов’язаним з подiєю, яка вiдбувається i це зменшення може бути об’єктивно пов’язаним з подiєю, яка вiдбувається пiсля визнання зменшення корисностi, то попередньо визнаний збиток вiд зменшення корисностi сторнується за рахунок коригування резервiв. Сума сторнування визнається у прибутку чи збитку. У разi неможливостi повернення дебiторської заборгованостi вона списується за рахунок створеного резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi.
Згортання фiнансових активiв та зобов’язань
Фiнансовi активи та зобов’язання згортаються, якщо Пiдприємство має юридичне право здiйснювати залiк визнаних у балансi сум i має намiр або зробити взаємозалiк, або реалiзувати актив та виконати зобов’язання одночасно
Основнi засоби
Пiдприємство визнає матерiальний об’єкт основним засобом, якщо вiн утримується з метою використання їх у процесi своєї дiяльностi, надання послуг, або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року.
Первiсно Пiдприємство оцiнює основнi засоби за собiвартiстю. Розглянувши доречнiсть застосування будь-якого з виключень, передбачених МСФЗ 1, щодо ретроспективного застосування, керiвництво вирiшило застосувати справедливу вартiсть або переоцiнку як доцiльну собiвартiсть основних засобiв. Пiдприємство здiйснило оцiнку основних засобiв за справедливою вартiстю на 31.12.10 року та використало цю оцiнку на дату переходу на МСФЗ (01.01.2012) як доцiльну собiвартiсть основних засобiв на цю дату.
Незалежна оцiнка проведена суб’єктом оцiночної дiяльностi ТОВ «Центр нерухомостi» м. Чернiгiв, на пiдставi договору на проведення незалежної оцiнки майна вiд 01 грудня 2010 р. № 75, укладеного з Вiдкритим акцiонерним товариством «МЕНА ПАК» .
У подальшому основнi засоби оцiнюються за їх собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi. Сума накопиченої амортизацiї на дату переоцiнки виключається з валової балансової вартостi активу та чистої суми, перерахованої до переоцiненої суми активу. Дооцiнка, яка входить до складу власного капiталу, переноситься до нерозподiленого прибутку, коли припиняється визнання вiдповiдного активу.
Амортизацiя основних засобiв призначена для списання суми, що амортизується, впродовж термiну корисного використання активу i розраховується з використанням прямолiнiйного методу. Термiни корисного використання груп основних засобiв представленi таким чином:
Будинки 20-80 рокiв
Обладнання 12-15 рокiв
Транспортнi засоби 5-10 рокiв
Меблi та iншi основнi засоби 4-10 рокiв
Земля Не амортизується
Лiквiдацiйна вартiсть, термiни корисного використання i метод нарахування амортизацiї передивляються на кiнець кожного фiнансового року. Вплив будь-яких змiн, що виникають вiд оцiнок, зроблених в попереднi перiоди, враховується як змiна облiкової оцiнки.
Дохiд або збиток, що виникають в результатi вибуття або лiквiдацiї об'єкту основних засобiв, визначається як рiзниця мiж сумами вiд продажу i балансовою вартiстю активу i признається в прибутках або збитках.
Незавершене будiвництво включає витрати, безпосередньо пов'язанi з будiвництвом основних засобiв, плюс вiдповiдний розподiл змiнних накладних витрат, безпосередньо пов'язаних з будiвництвом. Незавершене будiвництво не амортизується. Амортизацiя незавершеного будiвництва, аналогiчно об'єктам основних засобiв, починається з моменту готовностi даних активiв до експлуатацiї, тобто коли вони знаходяться в мiсцi i станi, що забезпечує їх функцiонування вiдповiдно до намiрiв керiвництва.
Подальшi витрати
Пiдприємство не визнає в балансової вартостi об’єкта основних засобiв витрати на щоденне обслуговування, ремонт та технiчне обслуговування об’єкта. Цi витрати визнаються в прибутку чи збитку, коли вони понесенi. В балансовiй вартостi об’єкта основних засобiв визнаються такi подальшi витрати, якi задовольняють критерiям визнання активу.
Амортизацiя основних засобiв
Пiдприємством нараховується прямолiнiйним методом з використанням таких щорiчних норм:
будiвлi - 2%
машини та обладнання - 7-15%
транспортнi засоби - 17-20%
меблi - 20-33%
iншi - 14-50%
Амортизацiю активу починають, коли вiн стає придатним для використання. Амортизацiю активу припиняють на одну з двох дат, яка вiдбувається ранiше: на дату, з якої актив класифiкують як утримуваний для продажу, або на дату, з якої припиняють визнання активу.
Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активи оцiнюються за собiвартiстю за вирахуванням будь якої накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi. Амортизацiя нематерiальних активiв здiйснюється iз застосуванням прямолiнiйного методу з використанням щорiчної норми 33%. Нематерiальнi активи, якi виникають у результатi договiрних або iнших юридичних прав, амортизуються протягом термiну чинностi цих прав.
Зменшення корисностi основних засобiв та нематерiальних активiв
На кожну звiтну дату Пiдприємство оцiнює, чи є якась ознака того, що кориснiсть активу може зменшитися. Пiдприємство зменшує балансову вартiсть активу до суми його очiкуваного вiдшкодування, якщо i тiльки якщо сума очiкуваного вiдшкодування активу менша вiд його балансової вартостi. Таке зменшення негайно визнається в прибутках чи збитках, якщо актив не облiковують за переоцiненою вартiстю згiдно з МСБО 16. Збиток вiд зменшення корисностi, визнаний для активу (за винятком гудвiлу) в попереднiх перiодах, Пiдприємство сторнує, якщо i тiльки якщо змiнилися попереднi оцiнки, застосованi для визначення суми очiкуваного вiдшкодування. Пiсля визнання збитку вiд зменшення корисностi амортизацiя основних засобiв коригується в майбутнiх перiодах з метою розподiлення переглянутої балансової вартостi необоротного активу на систематичнiй основi протягом строку корисного використання.
Довгостроковi необоротнi активи, призначенi для продажу
Пiдприємство класифiкує необоротний актив як утримуваний для продажу, якщо його балансова вартiсть буде в основному вiдшкодовуватися шляхом операцiї продажу, а не поточного використання. Необоротнi активи, утримуванi для продажу, оцiнюються i вiдображаються в бухгалтерському облiку за найменшою з двох величин: балансовою або справедливою вартiстю з вирахуванням витрат на операцiї, пов’язанi з продажем. Амортизацiя на таки активи не нараховується. Збиток вiд зменшення корисностi при первiсному чи подальшому списаннi активу до справедливої вартостi за вирахуванням витрат на продаж визнається у звiтi про фiнансовi результати.
Оренда
Фiнансова оренда – це оренда, за якою передаються в основному всi ризики та винагороди, пов’язанi з правом власностi на актив. Пiдприємство як орендатор на початку строку оренди визнає фiнансову оренду як активи та зобов’язання за сумами, що дорiвнюють справедливої вартостi орендованого майна на початок оренди або (якщо вони меншi за справедливу вартiсть) за теперiшньою вартiстю мiнiмальних орендних платежiв. Мiнiмальнi оренднi платежi розподiляються мiж фiнансовими витратами за зменшенням непогашених зобов’язань. Фiнансовi витрати розподiляються на кожен перiод таким чином, щоб забезпечити сталу перiодичну ставку вiдсотка на залишок зобов’язань. непередбаченi оренднi платежi вiдображаються як витрати в тих перiодах, у яких вони були понесенi. Полiтика нарахування амортизацiї на орендованi активи, що амортизуються, узгоджена iз стандартною полiтикою пiдприємства щодо подiбних активiв.
Податки
1) Податок на прибуток
Витрати з податку на прибуток являють собою суму витрат з поточного та вiдстроченого податкiв. Поточний податок визначається як сума податкiв на прибуток, що пiдлягають сплатi (вiдшкодуванню) щодо оподаткованого прибутку (збитку) за звiдний перiод. Поточнi витрати пiдприємства за податками розраховуються з використанням податкових ставок, чинних (або в основному чинних) на дату балансу.
Вiдстрочений податок розраховується за балансовим методом облiку зобов’язань та являє собою податковi активи або зобов’язання, що виникають у результатi тимчасових рiзниць мiж балансовою вартiстю активу чи зобов’язання в балансi та їх податковою базою.
Вiдстроченi податковi зобов’язання визнаються, як правило, щодо всiх тимчасових рiзниць, що пiдлягають, оподаткуванню. Вiдстроченi податковi активи визнаються з урахуванням iмовiрностi наявностi в майбутньому оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можуть бути використанi тимчасовi рiзницi, що пiдлягають вирахуванню. Балансова вартiсть вiдстрочених податкових активiв переглядається на кожну дату й зменшується в тiй мiрi, у якiй бiльше не iснує ймовiрностi того, що буде отриманий оподаткований прибуток, достатнiй, щоб дозволити використати вигоду вiд вiдстроченого податкового активу повнiстю або частково.
Вiдстрочений податок розраховується за податковими ставками, якi, як очiкується, будуть застосовуватися в перiодi реалiзацiї вiдповiдних активiв або зобов’язань. Пiдприємство визнає поточнi та вiдстроченi податки як витрати або дохiд i включає в прибуток або збиток за звiтний перiод, окрiм випадкiв, коли податки виникають вiд операцiй або подiй, якi визнаються прямо у власному капiталi або вiд об’єднання бiзнесу.
Пiдприємство визнає поточнi та вiдстроченi податки у капiталi, якщо податок належить до статей, якi вiдображено безпосередньо у власному капiталi в тому самому чи в iншому перiодi.
2) Податок на додану вартiсть (ПДВ)
За рiк, що завершився 31 грудня 2014, ПДВнараховувався за двома ставками: 20% на українському внутрiшньому ринку та при iмпортi товарiв, робiт i послуг та 0% вiд експорту товарiв та надання робiт або послуг, якi будуть використовуватися за межами України.
Податок на додану вартiсть (ПДВ), що вiдноситься до реалiзацiї, пiдлягає сплатi податковим органам за найбiльш ранньої з подiй: (i) отримання дебiторської заборгованостi вiд клiєнтiв або (ii) поставка товарiв або послуг клiєнтам. Вхiдний ПДВ пiдлягає вiдшкодуванню шляхом залiку ПДВ вiд продажу пiсля отримання рахунку-фактури. Податковi органи дозволяють сплату ПДВ на нетто основi. ПДВ, що вiдноситься до операцiй купiвлi-продажу, якi не були сплаченi на звiтну дату, вiдображається в попередньому Балансi в розгорнутому виглядi i розкривається окремо у складi активiв i зобов'язань. При створеннi резерву пiд знецiнення дебiторської заборгованостi, збиток вiд знецiнення вiдображається на повну суму заборгованостi, включаючи ПДВ.
Забезпечення
Забезпечення визнаються, коли Пiдприємство має теперiшню заборгованiсть (юридичну або конструктивну) внаслiдок минулої подiї, iснує ймовiрнiсть (тобто бiльше можливо, нiж неможливо), що погашення зобов’язання вимагатиме вибуття ресурсiв, котрi втiлюють у собi економiчнi вигоди, i можна достовiрно оцiнити суму зобов’язання.
Виплати працiвникам
Пiдприємство визнає короткостроковi виплати працiвникам як витрати та як зобов’язання пiсля вирахування будь-якої вже сплаченої суми. Пiдприємство визнає очiкувану вартiсть короткострокових виплат працiвникам за вiдсутнiсть як забезпечення вiдпусток – пiд час надання працiвниками послуг, якi збiльшують їхнi права на майбутнi виплати вiдпускних.
Пенсiйнi зобов’язання
Вiдповiдно до українського законодавства, Пiдприємство утримує внески iз заробiтної плати працiвникiв до Державного пенсiйного фонду. Поточнi внески розраховуються як процентнi вiдрахування iз поточних нарахувань заробiтної платнi, такi витрати вiдображаються у перiодi, в якому були наданi працiвниками послуги, що надають їм право на одержання внескiв, та зароблена вiдповiдна заробiтна платня. Додатково у Пiдприємства є програма щомiсячних внескiв в сумi 1200 грн. до Пенсiйного фонду України, як вiдшкодування пенсiй пенсiонерам, якi вийшли на пенсiю та вiдпрацювали на шкiдливому виробництвi, до досягнення ними пенсiйного вiку за Постановою Пенсiйного фонду.
Колективним договором передбачено додатковi соцiальнi пiльги: виплата особам, якi виходять на пенсiю за вiком, допомогу в розмiрi не менше 2-х середньомiсячних зарплат.

Доходи та витрати
Доходи та витрати визнаються за методом нарахування. Дохiд вiд надання послуг вiдображається в момент виникнення незалежно вiд дати надходження коштiв i визначається, виходячи iз ступеня завершеностi операцiї з надання послуг на дату балансу.
Виручка вiдображається за вирахуванням ПДВ й аналогiчних обов’язкових платежiв, встановлених державою.
Чистий продаж включає продаж на пiдставi рахункiв упродовж року мiнус поверненi товари i знижки пов’язанi з продажем.
Дивiденди визнаються доходом, коли встановлено право на отримання виплати. Витрати, понесенi у зв’язку з отриманням доходу, визнаються у тому ж перiодi, що й вiдповiднi доходи.
Витрати за позиками
Витрати за позиками, якi не є часткою фiнансового iнструменту та не капiталiзуються як частина собiвартостi активiв, визнаються як витрати перiоду. Пiдприємство капiталiзує витрати на позики, якi безпосередньо вiдносяться до придбання, будiвництва або виробництва квалiфiкованого активу, як частина собiвартостi цього активу.
Операцiї з iноземною валютою
Операцiї в iноземнiй валютi облiковуються в українських гривнях за офiцiйним курсом обмiну Нацiонального банку України на дату проведення операцiй.
Монетарнi активи та зобов'язання, вираженi в iноземних валютах, перерахо¬вуються в гривню за вiдповiдними курсами обмiну НБУ на дату балансу. Немонетарнi статтi, якi оцiнюються за iсторичною собiвартiстю в iноземнiй валютi, вiдображаються за курсом на дату операцiї, немонетарнi статтi, якi оцiнюються за справедливою вартiстю в iноземнiй валютi, вiдображаються за курсом на дату визначення справедливої вартостi. Курсовi рiзницi, що виникли при перерахунку за монетарними статтями, визнаються в прибутку або збитку в тому перiодi, у якому вони виникають.
Пiдприємство використовувало обмiннi курси на дату балансу:
31.12.2013 31.12.2014
Гривня/1 долар США 7,9930 15,7686
Гривня/1 євро 11,041530 19,2329
Умовнi зобов'язання та активи.
Пiдприємство не визнає умовнi зобов'язання. Iнформацiя про умовне зобов'язання розкривається, якщо можливiсть вибуття ресурсiв, якi втiлюють у собi економiчнi вигоди, не є вiддаленою. Пiдприємство не визнає умовнi активи. Стисла iнформацiя про умовний актив розкривається, коли надходження еконо¬мiчних вигод є ймовiрним.
Iстотнi судження в процесi застосування облiкової полiтики.
У процесi застосування облiкової полiтики Компанiї керiвництво зробило певнi професiйнi судження, окрiм тих, якi вимагають використання оцiнок, якi мають найбiльш iстотний вплив на суми, визнанi в фiнансовiй звiтностi. Цi судження, серед iншого, включають правомiрнiсть застосування припущення щодо здатностi вести свою дiяльнiсть на безперервнiй основi.
Основнi джерела невизначеностi оцiнок
Нижче наведенi ключовi припущення щодо майбутнього, а також основнi джерела невизначеностi оцiнок на кiнець звiтного перiоду, якi мають iстотний ризик стати причиною внесення суттєвих коригувань до балансової вартостi активiв та зобов'язань протягом наступного фiнансового року.
а)Строки корисного використання основних засобiв
Оцiнка строкiв корисного використання об'єктiв основних засобiв залежить вiд професiйного судження керiвництва, яке засноване на досвiдi роботи з аналогiчними активами. При визначеннi строкiв корисного використання активiв керiвництво бере до уваги умови очiкуваного використання активiв, моральний знос, фiзичний знос i умови працi, в яких будуть експлуатуватися данi активи. Змiна будь-якої з цих умов або оцiнок може в результатi привести до коригування майбутнiх норм амортизацiї.
(б)Вiдстроченi податковi активи
У груднi 2010 року був прийнятий Податковий кодекс України, що набрав чинностi з 01 квiтня 2011 р., який суттєво змiнив податковi закони i ставки оподаткування. Суми i термiни сторнування тимчасових рiзниць залежать вiд прийняття iстотних суджень керiвництва Компанiї на пiдставi оцiнки майбутньої облiкової та податкової вартостi основних засобiв.
Вiдстроченi податковi активи визнаються для всiх невикористаних податкових збиткiв в тiй мiрi, в якiй ймовiрно отримання оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можливо буде реалiзувати данi збитки. Вiд керiвництва вимагається прийняття iстотного професiйного судження при визначеннi суми вiдстрочених податкових активiв, якi можна визнати, на основi очiкуваного термiну i рiвня оподатковуваних прибуткiв з урахуванням стратегiї майбутнього податкового планування.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Пiдприємство працює на ринку гофротари бiльше 30 рокiв, виробляє вироби iз трьохшарового гофрокартону в широкому асортиментi. Для виготовлення продукцiї використовують бурий та бiлий зовнiшнiй шар картону. На вироби наноситься двухкольоровий друк. Готовi вироби використовуються в тютюновiй, харчовiй промисловостi та для упаковки в будiвництвi. Основиними покупцями є Санвiт-Холдiнг ТОВ, САН IнБев Україна ПАТ, Фабрика технiчних паперiв Корюкiвка, Гофротехпак ТОВ, тютюнова компанiя "В.А.Т. - Прилуки", . Джерелом сировини є "Клайпедос картонас", ЛУЦЬКА КАРТОННО-ПАПЕРОВА ФАБРИКА ТОВ. Перевагою нашого пiдприємства є те, що високий технiчний рiвень, маневренiсть та наявнiсть висококвалiфiкованих кадрiв гарантує якiсть виробленої продукцiї, гарантiю швидкої доставки, iндивiдуальний пiдхiд до кожного покупця.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; Станом на 31 грудня 2014 року залишкова вартiсть основних засобiв становила 22310 тис.грн. Оцiнка наявностi, надходження, вибуття, ремонту та амортизацiї основних засобiв проводиться у вiдповiдностi з обраною облiковою полiтикою пiдприємства. Значнi iнвестицiї та придбання пiдприємством не плануються.
У 2014 роцi пiдприємство iнвестувало в основнi засоби 1131 тис.грн., у тому числi: на ремонт будiвель та споруд 51 тис.грн., модернiзувало обладнання на 113 тис.грн., придбало транспортних засобiв на 502 тис.грн., приладiв та iнструментiв - на 449 тис.грн.
Вибуло у звiтному роцi основних засобiв на суму 1430 тис.грн., у т.ч. знос - 1418 тис.грн., з них: будiвлi - 93 тис.грн. (знос - 93 тис.грн.), машини та обладнання - 560 тис.грн. (знос - 549 тис.грн.), транспортнi засоби 168 тис.грн. (знос - 168 тис.грн.), iнструменти та iнвентар 609 тис.грн. (знос - 608 тис.грн.).
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; Контракт мiж АКЦIОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ "КЛАЙПЕДОС КАРТОНАС" та ПАТ "МЕНА ПАК" на поставку з Литви картону та гофропаперу:
№12-03-15 от 18/07/2012г. 4 000 000 евро
№14-03-32 от 30/09/2014г. 4 000 000 евро
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; Пiдприємство визнає матерiальний об'єкт основним засобом, якщо вiн утримується з метою використання їх у процесi своєї дiяльностi, надання послуг, або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року.
Первiсно Пiдприємство оцiнює основнi засоби за собiвартiстю. Розглянувши доречнiсть застосування будь-якого з виключень, передбачених МСФЗ 1, щодо ретроспективного застосування, керiвництво вирiшило застосувати справедливу вартiсть або переоцiнку як доцiльну собiвартiсть основних засобiв. Пiдприємство здiйснило оцiнку основних засобiв за справедливою вартiстю на 31.12.10 року та використовує цю оцiнку на дату переходу на МСФЗ (01.01.2012) як доцiльну собiвартiсть основних засобiв на цю дату.
Незалежна оцiнка проведена суб'єктом оцiночної дiяльностi ТОВ "Центр нерухомостi" м. Чернiгiв, на пiдставi договору на проведення незалежної оцiнки майна вiд 01 грудня 2010 р. № 75, укладеного з Вiдкритим акцiонерним товариством "МЕНА ПАК".
У подальшому основнi засоби оцiнюються за їх собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi.
Всi основнi засоби належать пiдприємству на правi власностi, в повнiй мiрi використовуються у виробничому процесi та знаходяться за мiсцезнаходженням пiдприємства.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; Iстотною проблемою пiдприємства є те, що законодавством не повнiстю врегульована база щодо розмитнення iмпортованої сировини та збiльшення рiвня податкiв при встановленнi мита.
Проблеми, якi впливають на дiяльнiсть Товариства, це проблеми, пов'язанi iз внутрiшньою полiтикою держави: оскiльки покупцяпи продукцiї пiдприємства є пiдприємства харчової промисловостi, послаблення ролi держави у розвитку харчової промисловостi, якi мають сезоннiсть попиту та виробництва, велику конкуренцiя на ринку сировини та збуту, порушення цiнової полiтики, нерозвиненiсть ринкових вiдносин в сферi виробництва мають значний негативний вплив на дiяльнiсть товариства. Також iстотними проблемами, що впливають на дiяльнiсть є змiни в податковому законодавствi. Ступiнь залежностi вiд законодавчих або економiчних обмежень доволi значна. Полiтична ситуацiя в Українi та значне здорожчання євро призводить до здорожчання продукцiї Товариства, оскiльки головною складовою готової продукцiї є iмпортована з Литви сировина.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; У 2014 роцi Товариство сплатило штрафнi санкцiї за порушення термiнiв розрахункiв в сферi ЗЕД в сумi 17113,16 грн.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Товариство працює на умовах госпрозрахунку, фiнансування з бюджету не отримує.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; Емiтент не має укладених, але ще не виконаних договорiв (контрактiв) на кiнець звiтного перiоду.
Договори укладаються на поточний рiк, виконуються у вiдповiдностi з предметом договору та переукладаються або подовжуються, за необхiдностi, на наступний рiк.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); В 2015 роцi намiчено прийняти виробничу програму по випуску гофротари в розмiрi до 21,53 млн.м2.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; Дослiджень та розробок за звiтний перiод Товариство не проводило.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; У 2014 роцi розглядалися судовi справи, стороною в яких виступав емiтент:
I.14 жовтня 2014 року, Публiчне акцiонерне товариство «МЕНА ПАК», звернулось з позовом в порядку адмiнiстративного судочинства до Менської об’єднаної Державної податкової iнспекцiї Чернiгiвської областi ДПС, з вимогою визнати протиправним та скасувати Податкове повiдомлення-рiшення № 0003382200 вiд 29.09.2014 року, яким зменшено суму бюджетного вiдшкодування з податку на додану вартiсть у розмiрi 25257 (Двадцять п’ять тисяч двiстi п’ятдесят сiм) гривень
17.11.2014 р. прийнято Постанову суду першої iнстанцiї, якою задоволено позовнi вимоги ПАТ "МЕНА ПАК".
18.12.2014 р. Київський апеляцiйний адмiнiстративний суд вiдмовив Менськiй об’єднанiй Державнiй податковiй iнспекцiї Чернiгiвської областi ДПС в задоволеннi Апеляцiйної скарги та залишив Постанову першої iнстанцiї без змiн.
Про касацiйне оскарження вiдомостi не надходили.

II.26.03.2013 р.Публiчне акцiонерне товариство «МЕНА ПАК» звернулося до Господарського суду м.Києва з позовом про стягнення з товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Гофропак Україна" :
1. Заборгованiсть за вiдпущену продукцiю в сумi 462946,72 (Чотириста шiстдесят двi тисячi дев’ятсот сорок шiсть гривень 72 коп.).
2. Сплачений судовий збiр в сумi 9512,86 (Дев’ять тисяч п’ятсот дванадцять гривень 86 коп.).
13.06.2013 р. судом першої iнстанцiї прийнято рiшення про задоволення позовних вимог.
02.07.2013 р. судом першої iнстанцiї видано наказ про примусове стягнення. Виконавче провадження в процесi.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. Додаткової iстотної iнформацiї немає.